Sonia Bellvert

Sonia Bellver Gomar

La Pobla Llarga

BAUTISTA GOMAR BENAVENT (Besavi).
Afusellat el 18 de gener de 1940. Fossa 113.
Va deixar vídua i 4 fills.

Quan van afusellar a Bautista, la meva àvia acabava de parir. Va ser el fill major qui es va fer càrrec de la família a partir d’eixe moment. 

La repressió que es va viure ací va ser brutal i la meua família va quedar marcada. Hem crescut amb aquest dolor. El meu besavi també ens va deixar un llegat d'amor per la cultura i la llibertat. Va ser regidor en el primer govern democràtic després de la dictadura i jo també he continuat amb la política municipal. Sempre vam saber que Bautista estava en una fossa, però no sabíem que fóra a Paterna, ja que mai li van dir a la seua dona on l’havien matat. La meua tia va demanar els arxius en els anys 90, però no li van permetre traure cap cosa. 

És en 2016 quan es crea l'Associació de Familiars de la Fossa 113 i és a través de l'Ajuntament com ens assabentem. En aquest moment, només quedava viu un germà del meu avi que és a qui vam agafar l'ADN i gràcies a això, vam poder identificar les seves restes i traslladar-les a la Pobla Llarga. Per a nosaltres es tracta de tancar ferides. Que les restes descansen al costat de la família, de posar allí tots els noms en record d'aquest horror i de fer un reconeixement des de l'Ajuntament a tots els regidors i alcaldes. Ja hem tancat per fi aquesta història tan important, però encara no guardem pau, almenys fins que no hi haja un perdó i condemna al franquisme per part de tota la societat.

crossmenuchevron-up