emilia tomas

Emilia Tomàs Borja

Cementeri de Paterna

MANUEL TOMÀS CHARDÍ (Avi). 
Afusellat el 5 de febrer de 1943. No es sap en quina fossa. 
Va deixar vídua i dos fills.

El meu pare no vol vindre al cementeri, em diu que el deixem, que no remoguem res. De tota la meua família només som la meua neboda i jo les que l’estem buscant. 

El meu avi tenia 39 anys quan estava esperant que sortís una cosina del cine; va passar un camió militar i se'l van emportar. La meua àvia va rebre una carta notificant-li que el marit anava a eixir en llibertat. Que es presentara en Paterna. Va agafar al seu fill de cinc anys i va veure com el treien de la caserna  en fila amb altres homes. El portaven a afusellar al Terrer. El meu pare, que era este xiquet, va veure com el seu pare es va desmaiar entre el gran grup d'afusellament. Ell em va contar que recorda com li va saltar l'ull i tot amb el tir de gràcia. 

La meua àvia va demanar explicacions, va intentar saber perquè l’havien matat. Mai va rebre resposta. Li van enviar una carta notificant-li la posada en llibertat i en canvi, el van afusellar. Per què?.

crossmenuchevron-up