MARI CARMEN Y FELICIDAD FENOLL CINTERO

Carmen i Felicidad Fenoll Cintero

Cementeri de Paterna

RAMÓN FENOLL MONTIAGUT, “MANRUCA” (Avi).
Afusellat el 23 de juny de 1939. Fossa 19.
Deixà vídua i quatre fills.

Els meus avis estaven ben posicionats i vivien folgadament a Torrent, però en ser afusellat el meu avi, ho van perdre tot i la meua àvia Ramona es va haver d'anar a netejar cases d'uns altres i deixar als seus fills sols.

Als pocs dies de ser afusellat, van entrar a casa tres falangistes que pretenien que la meua àvia signara que el seu marit havia mort de mort natural. Li deien que si signava viuria millor. Ella es va negar i a partir d’ací , la van castigar anant a netejar la caserna de la guàrdia civil. Al poble l'insultaven: "roja, ja pots passejar-te de dol, ala! a netejar!".

En algunes cases no li deixaven ni anar a netejar  per ser roja, encara que també hi havia gent bona que li donava menjar.

Ramona es va tornar un poquet beata. Anava a missa i cosia "boixets" per als sants de l’església  i això a mon pare li rebentava.

La meua àvia mai parlava de política ni comptava res sobre les penúries que van passar en la postguerra.

El meu pare va morir fa dos anys amb 92 anys. Vam poder prendre-li una mostra d'ADN. A mi m'agradaria traure al meu avi de la fossa i portar-lo al cementeri de Torrent, juntament amb la seua dona i els seus fills.

Estem fundant una associació, a veure si podem fer-ho abans que canvie el govern, perquè si canvia, ja açò s'acaba.

crossmenuchevron-up