AMPARO_BELMONTE

Amparo, Carmen i Assun Belmonte Orts

Meliana

JOSÉ ORTS ALBERTO (Avi).
Afusellat el 23 d'octubre de 1940.  Fossa 120.
Va deixar vídua, 2 fills i dues filles.

Quan van afusellar a José, els seus fills majors i la seua germana Rosarin eren presents i varen ser ells qui van netejar el cos i li van posar a la butxaca una ampolleta amb el nom dins escrit en un paperet  per a poder identificar-lo en el futur.

La nostra àvia Sunsión va ser acusada de pertànyer a les joventuts socialistes, al Socors roig i d'ajudar al Comité al qual pertanyia el seu marit i se li va decretar la presó en Santa Clara. En la presó li van assignar la tasca d'agranar l'exterior de la presó, les famílies de les recluses se li acostaven per a que transmetera missatges a les dones. Així es va convertir en la "Bandera".

Mentre va estar a la presó, els seus pares van haver de cuidar de tots els nets. La nostra mare ens compta amb pena que li agradava molt anar a escola, però va haver de deixar-la per a anar a netejar a casa d'una família rica a canvi de menjar. Van ser anys de por, fam, silenci i fred.

La nostra àvia era una dona molt forta, valenta i amb un caràcter alegre, la qual cosa li va fer ser molt volguda; a Meliana la coneixien amb el mal  nom de  “La Reina”.

Tots els 1 de novembre anaven a visitar la fossa a Paterna, anaven amb el trenet.

Les dones aquest dia, portaven el retrat dels seus sers estimats i el posaven sobre la fossa. Van patir moltes humiliacions. La meua mare ens conta que quan passava la guàrdia civil i la processó, havien de guardar ràpidament la foto perquè li la trencaven amb la culata del mosquetó i els insultaven dient:  “Què feu ací?, ací sols hi ha gossos soterrats”.

Als anys 70, la nostra àvia va intentar exhumar el cos del seu marit per a portar-lo a Meliana, a casa, però no va ser possible. Nosaltres seguim ara els seus passos. Al setembre del 2020, vam aconseguir exhumar la fossa i estem a l'espera dels resultats de les proves antropològiques i genètiques que ens ajuden a identificar el cos del nostre avi. Cap ampolleta havia conservat el paper amb el nom.

crossmenuchevron-up